Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Διακήρυξη "Πάμε Αλλιώς" 13 χρόνια είναι πολλά...

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ «ΠΑΜΕ Αλλιώς» --------------------------------------(ιουλιος 2006)

 Φίλες και Φίλοι,

 Καθώς πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006, εμείς που αποτελούμε τα ιδρυτικά μέλη της Ανοικτής Δημοτικής Κίνησης Κορυδαλλού, ασφυκτιούμε μέσα στο κλίμα των ημερών και «Πάμε Αλλιώς», γιατί στα χρόνια που πέρασαν, η πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση απαξιώθηκε, οι θεσμοί ευτελίστηκαν, τα πάντα έγιναν αντικείμενο φιέστας και προπαγάνδας.

Εμείς θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να είναι ζωντανή και μετά τις δημοτικές εκλογές. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν πραγματικές παρεμβάσεις, σ΄ ένα τοπικό , δημοτικό και αυτοδιοικούμενο περιβάλλον , για το οποίο μέχρι τώρα μόνο η καταγραφή των προβλημάτων έχει γίνει.

Όσοι μέχρι τώρα έπαιξαν το ρόλο του δημοτικού εκλεγμένου άρχοντα περιόρισαν την δραστηριότητά τους , είτε στο χτίσιμο της προσωπικής τους πολιτικής ανέλιξης , είτε στην εξυπηρέτηση της προβολής των κομματικών φορέων από τους οποίους υποστηρίχθηκαν. Αλλά και αυτό ακόμα δεν το έπραξαν πετυχημένα. Έτσι άφησαν πίσω την πόλη. Την ξέχασαν . Την άφησαν να μαραζώνει, να ακροβατεί ανάμεσα σε πραγματικές ανάγκες και εικονικές «απαντήσεις/λύσεις» στις ανάγκες αυτές, «απαντήσεις/λύσεις» οι οποίες σε καμία ουσιαστική αλλαγή και ανάπτυξη δεν συνετέλεσαν και δεν συντελούν.
 Ζήσαμε και μεγαλώσαμε στις πλατείες της πόλης και σ΄ αυτές μάθαμε την ιστορία της , γι΄ αυτό δεν είμαστε με αυτούς που κρύβουν τα αγάλματα και τις μνήμες πίσω από τις δεντροστοιχίες. Είμαστε αλλιώς , Πάμε αλλιώς , γιατί δεν εξαντλούμε την μνήμη και την παράδοση σε κακόγουστες γιορτές, σώνει και καλά λαϊκές, και σε παλιομοδίτικους, εθνικοπατριωτικούς λόγους που έχουν την μυρωδιά της κλεισούρας και θυμίζουν εκδηλώσεις ευαγών ιδρυμάτων. Εμείς θέλουμε να Πάμε αλλιώς γιατί είμαστε με τη ζωή και τη δράση και όχι με τις σκιές του φόβου και της υποταγής. Πιστεύουμε στην ενεργή παρουσία των ανθρώπων και όχι στην παθητικότητα της σιωπής τους. Δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια ακόμη δημοτική παράταξη ευκαιριακού χαρακτήρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε βήμα – βήμα, μια αξιόπιστη, εναλλακτική, διεκδικητική , αυτοδιοικητική παράταξη, που θα παρεμβαίνει στα προβλήματα της πόλης μας. Ακόμη, να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις και πολιτική, μέσα από διαφανείς διαδικασίες συμμετοχής πολιτών και φορέων , έτσι ώστε, να παρεμβαίνουμε σε όλους τους τομείς της δημοτικής πολιτικής, στην πόλη μας . Πάμε αλλιώς, θέλουμε να πάμε αλλιώς,μπορούμε να πάμε αλλιώς, και γι’ αυτό καλούμε τους συμπολίτες μας και κυρίως την νεολαία να΄ρθεί κοντά μας και να μας πλαισιώσει για να βρούμε μαζί ένα καινούριο ρυθμό.
Απευθυνόμαστε στην νεολαία και της λέμε ότι η παρουσία της κοντά μας είναι από μόνη της μια αλλιώτικη , επαναστατική πράξη. Ήρθε η ώρα να κάνει την παρουσία της και τον δυναμισμό της πολιτική πράξη και να φύγει από την σκιά του πορτιέρη, που την οδήγησαν , όλοι όσοι φρόντισαν μέχρι τώρα να την πείσουν ότι η έκφραση «του θέλω» και η παρέμβαση στα πράγματα της πόλης είναι «κενό γράμμα» και μάταιη πράξη χωρίς αξία. Καλούμε λοιπόν την νεολαία να ρθεί μαζί μας, να πάμε αλλιώς , κόντρα σ΄ αυτούς που απαξίωσαν το «θέλω» της και το «θέλω» μας.
 Πάμε αλλιώς και δεν φοβόμαστε τις διαφορετικές γλώσσες, που ακούμε στο διπλανό διαμέρισμα , στο πλαϊνό σπίτι , στο πλαϊνό παγκάκι στην πλατεία.
Πάμε αλλιώς και λέμε πως οι καινούριοι μας συμπολίτες δεν είναι ξένοι.
Πάμε αλλιώς και αφήνουμε τα φοβικά και φυλετικά συμπλέγματα σ΄ εκείνους που έχουν αποστολή- διατεταγμένη να τρομάζουν τους ανύποπτους και τους ανυποψίαστους.
Πάμε αλλιώς γιατί σε μας πλειοψηφούν οι γυναίκες. Θέλουμε τις γυναίκες να είναι στην πρώτη γραμμή γιατί με την συμμετοχή και την παρουσία τους επαναφέρουν στον λόγο μας, στις διεκδικήσεις και στις αντιστάσεις μας τα μεγάλα αγαθά της αγάπης για την ζωή , την ελευθερία και την ισότητα, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη .
Στις επόμενες δημοτικές εκλογές, δεν θα κριθεί απλά ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος και ποιοι θα εκλεγούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η ανάδειξη και η εφαρμογή μιας νέας πολιτικής, που οραματιζόμαστε, με πλήρη συμμετοχή του πολίτη στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
Ξεκινάμε λοιπόν και η ίδρυση της Ανοικτής Δημοτικής Κίνησης Κορυδαλλού, « ΠΑΜΕ Αλλιώς » είναι μια νέα πραγματικότητα. Είναι το επιστέγασμα της συνεχούς και μαχητικής δράσης και της θέλησής μας να είμαστε παρόντες και στο μέλλον σαν χώρος , χωρίς κηδεμονίες και χειραγωγήσεις, όπου πολίτες με διαφορετική προέλευση, στη βάση ξεκάθαρων αρχών και προγράμματος, μπορούν να επιτύχουν την ανάπτυξη ενός γνήσιου αυτοδιοικητικού κινήματος με εκπροσώπηση στους θεσμούς.
 Διεκδικούμε την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού, συμμετοχικού προγράμματος.
Θα είμαστε εδώ, για ένα Δήμο πρωτοπόρο και αποτελεσματικό. Για κοινωνικές παροχές στην καθημερινότητα. Για το περιβάλλον. Για τους ελεύθερους χώρους. Για τις ζωτικές ανάγκες όλων μέσα στις συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, της υποβάθμισης του δημόσιου χώρου, της ανεξέλεγκτης κυριαρχίας των αγορών.
 Ιούλης 2006 
 ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ 
«ΠΑΜΕ Αλλιώς»


Βέβαια, από το 2006 μέχρι σήμερα τίποτα δεν είναι ίδιο και κανείς δεν είναι ίδιος, όλα έχουν αλλάξει.
Όμως υπάρχει ένα κενό γνήσιου απολογισμού για αυτή την πορεία. Απολογισμού που δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ αφού το συλλογικό υποκείμενο της δράσης, (το ίδιο το πάμε αλλιώς) έχει απο-δομηθεί. Απο-δομήθηκε, ακριβώς την περίοδο που θα μπορούσε να δικαιωθεί, ακριβώς την ώρα που η συγκυρία ευνοούσε έναν, όχι μόνο πρωταγωνιστικό αλλά κυρίαρχο ρόλο (του πάμε αλλιώς) στα πράγματα και στο μέλλον της πόλης.
Υπενθυμίζοντας σήμερα αυτά τα "μακρινά" και "επουσιώδη", γίνομαι δυσάρεστος για όσους επιθυμούν να τα ξεχάσουμε εντελώς.
Όμως η πρόθεση της ιστορικής αναφοράς στην ίδρυση του πάμε αλλιώς δεν είναι αυτή. Ούτε καν επιδιώκω να θέσω ζήτημα "συνέπειας" σε ότι αφορά τη διαδρομή προσώπων, γιατί δεν είμαι αφελής και γνωρίζω πως στις σημερινές συνθήκες καθολικής απαξίωσης ελάχιστη σημασία έχει η συνεπής διαδρομή τους για την αξιολόγησή τους.
Υπάρχει ένας βασικός ισχυρισμός:
13 χρόνια διαρκούς παρουσίας και δράσης στην κοινωνία της πόλης είναι πολλά. Η απουσία κριτικής και αυτοκριτικής, το κενό ειλικρινούς απολογισμού, δεν μπορεί να επιβάλει κενό στην ιστορική συνέχεια. Η ιστορία δεν κόβεται στη μέση με το ψαλίδι τεχνητών δημιουργημάτων και τον απολογισμό ενός συλλογικού υποκειμένου δεν μπορεί να τον πραγματοποιεί η μικρή ομάδα των εσωτερικών υπονομευτών του. Συνεπώς, η σημερινή αδυναμία απολογιστικών διαδικασιών στο πάμε αλλιώς είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη για το κενό εκπροσώπησης που έχει δημιουργηθεί.  
Αυτή η απουσία είναι κατά τη γνώμη μου μια πρόκληση για όλους τους ελεύθερους αξιοπρεπείς ανθρώπους και ένα βασικό στοίχημα των τοπικών εκλογών του Μαϊου.  

Παραπομπές
(1)
Απαλλαγήκαμε σήμερα από την ευθύνη της σιωπής και  αναλάβαμε την ευθύνη του ρόλου μας
(2)
Aνοιχτή επίκαιρη παρέμβαση 23/01/2019


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρκεί να υπάρχει αξιοπρέπεια.