Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Συνέντευξη της Καίτης Κυλάκου στην εφημερίδα ΑΥΓΗ

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ  ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!

Ποια εναλλακτική οικονομική πρόταση θα προτάξει η παράταξη "Πάμε αλλιώς" δεδομένου ότι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών θα τους συρρικνώσει περισσότερο;

Πρώτα από όλα το «Πάμε Αλλιώς» είναι δύναμη που δεν προέκυψε πρόσφατα στην ιστορία της πόλης. Η πολυετής παρουσία και δράση μας εκφράζει  τις ανάγκες των πολιτών του Κορυδαλλού και  στηρίζεται στη συμμετοχή τους.   Έχουμε δώσει μάχες για την πόλη μας και την κοινωνία μέσα στα κινήματα, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για τους ελεύθερους χώρους, για την κοινωνική συνοχή, για την δημοκρατία στην γειτονιά. Για αυτό και πλεονεκτούμε   σε δυο τουλάχιστον σημεία  έναντι των ίδιων και ίδιων προσώπων, που ανακυκλώνονται σε ρόλους και λειτουργίες  εδώ και 20 χρόνια στον Κορυδαλλό και τώρα ξανά  επιχειρούν το ίδιο:

α) Με γνώση και εμπειρία  μπορούμε  μαζί με τους πολίτες να σταματήσουμε  τον αργό θάνατο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που την καταδικάζουν οι μνημονιακές πολιτικές και να διεκδικήσουμε  τα οφειλόμενα και παράνομα παρακρατηθέντα από την κεντρική εξουσία, με στόχο  τη διεύρυνση των πόρων . Έχουμε σύνθημα «Αλλαγή στο Δήμο, Ανατροπή παντού». Είμαστε εκείνοι που μπορούν μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία να παλέψουμε γι΄ αυτό, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες, όταν οι άλλες  δυνάμεις δεν αντιλαμβάνονται το δεύτερο ή δεν ενδιαφέρονται – και δεν έχουν επεξεργασία για το πρώτο. Έχει επίσης μεγάλη σημασία, ότι αυτό δεν το γνωρίζουν μόνο οι Κορυδαλλιώτες,  αλλά  θα το κάνουμε αισθητό και  στην εκάστοτε κεντρική εξουσία., ακόμη και στην αυριανή της Αριστεράς.

β) Ο τρόπος λειτουργίας των διοικήσεων όλα αυτά τα χρόνια και η γενικότερη απαξίωση της πολιτικής, είχε συνέπειες στα κοινά της πόλης, επηρέασε το είδος και χαρακτήρισε την ποιότητα της συμμετοχής. Εμείς βρεθήκαμε απέναντι σ΄ αυτές τις πολιτικές,  στα κάθε λογής συμφέροντα και δεν χρωστάμε σε κανένα . Σήμερα  είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί όχι μόνο να ανανεώσει τυπικά το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά να φέρει ξανά στο προσκήνιο την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.  Μαζί με αυτήν, θα επαναφέρουμε τη διαφάνεια, τον κοινωνικό  έλεγχο της εξουσίας, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα. Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των δοκιμαζόμενων από τις περικοπές εργαζομένων του Δήμου. Δεν αρκεί μόνο να διεκδικήσεις πόρους,  να περικόψεις δαπάνες,  να αλλάξεις την ποσότητα και την κατεύθυνση των δαπανών. Οφείλεις  και να ενώσεις τους ανθρώπους της πόλης και τους εργαζόμενους στο Δήμο  σε κοινούς στόχους για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.  Σε όσους θα ρωτήσουν πως και με τι πόρους, αφού υπάρχει κρίση, χρεωκοπία…Τους απαντάμε ότι όλα ανατρέπονται και εμείς πιστεύουμε στην ανατροπή!


Πως θα υλοποιήσετε το κοινωνικό πρόγραμμά σας (αναφερθείτε σε αυτό) δεδομένης της έλλειψης προσωπικού;

Δεν θα αφήσουμε καμμία κοινωνική δομή  του Δήμου( Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΕΔΑΠΕ ) να διαλυθεί. Χρειάζεται ένας συνολικός επαναπροσανατολισμός της δημοτικής πολιτικής από την πολιτική της «βιτρίνας» στην πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.  
Οι παλιοί Κορυδαλλιώτες θυμούνται τις διοικήσεις της Αριστεράς στον Δήμο να έχουν πετύχουν  σε πολλούς τομείς, περισσότερα από αυτά που παρέχονται σήμερα,  με πολύ λιγότερους πόρους και με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.  Θα τα καταφέρουμε. Υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά φιλοσοφίας, που θα φέρει η παρουσία μας στη διοίκηση και θα επηρεάσει ασφαλώς όλη την ουσία των σημερινών δράσεων. Για μας, η αλληλεγγύη είναι ευρύτερη έννοια από τη φιλανθρωπία. Αυτή η αλλαγή θα γίνει αμέσως αισθητή σε όλους όσους αντιμετωπίζουν κρίσιμα προβλήματα εξαιτίας της μεγάλης κρίσης. Υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας χωρίς τροφή, άλλοι χωρίς στέγη, που δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ζητιάνοι αλλά ως άνθρωποι με δικαιώματα. Σε όλους αυτούς, εμείς αισθανόμαστε «ότι οφείλουμε» και όχι ότι θα πρέπει να αισθάνονται «ότι μας χρωστούν». Αυτό, θα αλλάξει αμέσως η δική μας πολιτική. Από τη πρώτη μέρα!
Θα συνδεθούμε ουσιαστικά με αυτόνομες κοινωνικές δομές και οργανώσεις, θα αξιοποιήσουμε την γνήσια ανιδιοτελή προσφορά. Θα στηρίξουμε τα αυτόνομα δίκτυα αλληλεγγύης για σίτιση, φάρμακα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο  την λειτουργία του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά.   Θα σταθούμε δίπλα στους δοκιμαζόμενους πολίτες από τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και  από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δημιουργώντας νέες δομές στήριξης.
Παράλληλα, ποιες δράσεις αλληλεγγύης κάνατε για να ανακουφίσετε τον κόσμο, που χειμάζεται από την κρίση;
   Ακόμη  και πριν από  τις δημοτικές εκλογές του 2010  οργανώσαμε και λειτουργήσαμε με εθελόντριες γυναίκες διαφόρων ειδικοτήτων στήριξη και συμβουλευτική σε  γυναίκες , ελληνίδες και μετανάστριες, που βρίσκονταν σε ανάγκη λόγω  της ανεργίας και της βίας σε βάρος τους.  Από το 2011 και μετά  συμμετείχαμε στα δίκτυα αλληλεγγύης για τροφή , ενάντια στα χαράτσια και τις διακοπές ρεύματος, στηρίξαμε το Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά που εδρεύει σε δημοτικό κτίριο στον Κορυδαλλό, βρεθήκαμε δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας που απειλήθηκε με πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία τους.
Πρόσφατα, είχαμε μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στον Κορυδαλλό με αποκλειστική συζήτηση την  ανθρωπιστική Κρίση, την κατάσταση της Α΄ βάθμια φροντίδας Υγείας και τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή γιατρών και επιστημόνων,  εκπροσώπων φορέων και εκπροσώπου του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά. Η σημερινή παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου στον τομέα αυτό, παρουσιάζεται ασθενική, αντίθετα με τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής. Η παρέμβασή μας, το πρόγραμμα που καταθέτουμε, στοχεύει μέσα στις σημερινές συνθήκες την επιδίωξη διαμόρφωσης προϋποθέσεων και συνθηκών καθολικής παροχής πιστοποιημένων ιατρικών υπηρεσιών, εξετάσεων και φαρμάκων για όλους τους πολίτες και εφαρμογή της πρόληψης για τη Δημόσια Υγεία.

Υπάρχει, όμως, δυνατότητα για να γίνει το επόμενο (αναπτυξιακό) βήμα για να κάνετε έργα προς όφελος των κατοίκων;
Σήμερα που η χώρα και οι πολίτες της βιώνουν την πιο βάναυση οικονομική μεταπολεμική κρίση, που τεράστια κομμάτια της κοινωνίας πλήττονται δραματικά και περιθωριοποιούνται ως αποτέλεσμα των πολιτικών των μνημονίων, οι αγώνες για το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, η φροντίδα του εμπορικού κέντρου, οι ανάγκες της εκπαίδευσης δεν είναι πολυτέλεια και δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα, ήταν, είναι και θα είναι άμεση προτεραιότητα.
Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι στον Κορυδαλλό υπάρχει ένας χώρος 115 στρεμμάτων στην «έκταση των πρώην λατομείων», ο οποίος όχι μόνο δεν αποκτά το δημόσιο χαρακτήρα του αλλά αποτελεί ντροπή για την πόλη. Παράνομες δραστηριότητες πραγματοποιούνται καθημερινά  στο απόλυτο φως της ημέρας, που τυγχάνουν όλα αυτά τα χρόνια υπό καθεστώς περίεργης ανοχής. Πρόκειται παράλληλα για δραστηριότητες επικίνδυνες για τη ζωή της πόλης, αφού καθημερινά εναποτίθενται εκεί τόνοι μπαζών και άλλων απροσδιόριστης ποιότητας υλικών.
  Μια καινοτομία που παρουσιάζουμε στο νέο πρόγραμμα, είναι το «πράσινο ταμείο» του Δήμου, το οποίο θα χρηματοδοτήσει αποκλειστικά και μόνο, τις περιβαλλοντικές δράσεις. Tα έσοδά του θα προέλθουν από τη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για περιβαλλοντικές δράσεις σε όλο τον Κορυδαλλό.
  Το συγκοινωνιακό, η στάθμευση, οι καταλήψεις πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων, η διαχείριση του αστικού πρασίνου,  ο υπερβολικός θόρυβος σε πολλά σημεία της πόλης αποτελούν κρίσιμα προβλήματα σε εξέλιξη τα οποία αντιμετωπίστηκαν με προχειρότητα και απάθεια από τις  προηγούμενες  διοικήσεις. Είμαστε έτοιμοι και  με το  πρόγραμμά μας  καταθέτουμε προτάσεις που δίνουν ανάσα ζωής στην πόλη και αλλάζουν  την καθημερινότητα σ΄ αυτήν.
  Σε άμεση επαφή με τους   εμπόρους   και των μικρομεσαίους  του Κορυδαλλού εκπονούμε ένα σχέδιο άμεσης στήριξης και ανακούφισης από τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά.
 Θα εργαστούμε σοβαρά απευθυνόμενοι και στους γειτονικούς Δήμους για  το θέμα της εκμετάλλευσης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης που μπορούν να φέρουν στην πόλη έσοδα και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η νίκη βρίσκεται στις ευρύτερες συνεργασίες. Εσείς πως το σχολιάζετε.
  Εμείς, δεν το σχολιάζουμε. Το κάναμε πράξη. Το «Πάμε Αλλιώς», εμπλουτίζεται και διευρύνεται ουσιαστικά με τη συμμετοχή ζωντανών δυνάμεων εξαντλώντας όλα τα όρια της συγγενικής του πολιτικής γεωγραφίας. Στελέχη προερχόμενα από τη δράση και την ιστορία της παραδοσιακής αριστεράς με παρουσία στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης, αλλά και το σύνολο του κορμού στελεχών που δραστηριοποιήθηκαν και εκφράστηκαν στις προηγούμενες εκλογές με το ψηφοδέλτιο της «16χρονης Πόλης» συμπαρατάχθηκαν και συνδιαμορφώνουν το «Πάμε Αλλιώς».

  Στα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, συμμετέχει ο Αποστόλης Συρίγος, πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και  πρώην  υποψήφιος Δήμαρχος με την  «Δημοκρατική Ενότητα», αλλά και ο Ηλίας Κρούπης, ενεργός δημοτικός σύμβουλος της «16χρονης πόλης», καθώς και τα στελέχη του ιδρυτικού της πυρήνα. ΠολΠάμε Αλλιώς», που αποτελεί κύτταρο συσπείρωσης των πολιτών για την ανατροπή. 

λά στελέχη ακόμα από τον ευρύτερο αυτό χώρο θα συμπεριληφθούν με τις επόμενες ανακοινώσεις υποψηφίων.  Έχουμε πετύχει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθειά μας τη μέγιστη δυνατή συμπαράταξη δυνάμεων. Αλλά και ουσιαστική ενίσχυση της ενωτικής ριζοσπαστικής φυσιογνωμίας του «

http://pamealliws.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρκεί να υπάρχει αξιοπρέπεια.