Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Είμαι 17 ετών και ψηφίζω!

Το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν πλέον όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Ως 17ρηδες ορίζονται φέτος οι νέοι εκλογείς που γεννήθηκαν οποτεδήποτε μέσα στο 2002 καθώς η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.
Οι πολίτες αυτοί περιλαμβάνονται αυτόματα σε καταστάσεις που συντάσσουν οι Δήμοι με τους εκλογικούς καταλόγους, από 1η μέχρι τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους.
Οι ετεροδημότες 17 ετών μπορούν επίσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 στον τόπο διαμονής τους.

Αυτές οι αλλαγές θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στις εκλογές και είναι αποτέλεσμα των διατάξεων του ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I») με τον οποίο τίθεται ταυτόχρονα σε ισχύ το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα με αυτό το εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

Με τον τρόπο αυτό προκύπτουν πάρα πολύ σημαντικές μεταβολές στη λειτουργία του συστήματος. Επισημαίνω δύο:
Ενισχύεται η σχέση αντιστοίχισης της ψήφου των εκλογέων με την εκπροσώπησή τους στο Δημοτικό / Περιφερειακό Συμβούλιο
Προκύπτει ένας νέος συσχετισμός στο ρόλο του Δημάρχου, με αποδυνάμωση του πρόσωπο-κεντρικού χαρακτήρα του θεσμού και ενίσχυσης του βάρους των συλλογικών οργάνων (συμβούλια) - κατ επέκταση και αναβάθμιση του ρόλου κάθε Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου και των παραταξιακών εκφράσεων.

Σχετική παραπομπή:  άρθρο με ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2009 με τίτλο "Για την ψήφο στα 16"
http://neagenia-neagenia.blogspot.com/2009/10/16.html
(Μια απόδοση τιμής στον καλό σύντροφό μας το Νίκο Νικολόπουλο που πρόσφατα χάσαμε, πρόωρα και άδικα, είναι ο συντάκτης.
Το άρθρο αυτό, εξειδίκευε μια γενική, συλλογική θέση, που στη συνέχεια υιοθετήθηκε ως τυπικό προγραμματικό παράρτημα από τη 16χρονη πόλη.

Ο Νίκος, ξεχωριστός, διατυπώνει, έχοντας πλήρη θεωρητική κατάρτιση, ήταν και βασικός συντελεστής - επιμελητής του προγράμματος στην τελική φάση το 2010 και συνέβαλε εξαιρετικά στις επικαιροποιήσεις του 2014, μέχρι τη στιγμή της συμπαράταξης με το "πάμε αλλιώς".
Το άρθρο αυτό, αναδημοσιεύτηκε την ίδια μέρα στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΔΕΩΝ (εδώ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρκεί να υπάρχει αξιοπρέπεια.